Waar de meeste mensen in juli denken aan hun handdoekje op het strand, dacht een viertal van Climax maar aan 1 ding: een topprestatie neerzetten op het Nederlands Kampioenschap. Christel Heuseveldt, Eva Hovenkamp, Josefine Ulfman en Leon Versluijs verdedigden de kleuren van Climax in het laatste weekend van juli op het NK in Breda. 

Christel, de enige van de 4 die nog bij Climax op de baan traint, mocht het spits afbijten op de series van de 400 meter op vrijdagmiddag. Vanwege het afronden van haar studie Rechten lagen de prioriteiten dit voorjaar niet volledig op de atletiekbaan. Haar persoonlijk record van vorig seizoen verbeteren leek dan ook geen realistisch doel. Een beste seizoentijd lopen en de halve finale halen was dat wel. In de ongunstige baan 7 mocht Christel in de derde serie aantreden, net nadat een regenbui zich tussen serie 2 en 3 in had genesteld. Ze liet zich hierdoor niet van de wijs brengen en na een felle start wist ze zich in haar snelste tijd van dit seizoen te plaatsen voor de halve finales (59,01s). Missie geslaagd!
In de halve finales later op de avond trof Christel haar clubgenote en clubrecordhoudster Eva Hovenkamp, die inmiddels al een aantal jaar in Haarlem traint. Omdat haar inschrijftijd bij de beste 12 behoorde, had Eva dispensatie voor de series en mocht ze direct aantreden in de halve finales. Eva startte sterk vanuit baan 6, maar in het laatste deel van de race verkrampte ze wat op het moment dat concurrentes langszij kwamen. Hierdoor kwam ze helaas niet aan haar beste tijd van het seizoen en liep ze ook een plek in de finale mis. Met 55,17s noteerde ze de 11e tijd van de dag. Voor Christel, die vanuit baan 8 moest starten, was de koek op in de halve finale, maar met een beste seizoentijd en een halve finaleplek was haar doel behaald. De wedstrijd bood voor zowel Christel als Eva voldoende aanknopingspunten om later in het seizoen nog een gooi te doen naar een verbetering van de beste seizoentijden.

Leon Versluijs behoort ondertussen tot het meubilair van het Nederlands kampioenschap. De kersverse Nederlands kampioen speerwerpen bij de Masters 35 doet al sinds 2006 onafgebroken mee aan het NK bij de senioren en mikte ook dit jaar weer op een finaleplaats bij het speerwerpen op de zaterdagmiddag. Noodweer zorgde er echter voor dat het middagprogramma werd uitgesteld, middenin de voorbereiding van de speerwerpers. De nestor van de nationale speerwerptop liet zich met al zijn ervaring niet van zijn à propos brengen. Direct met zijn eerste worp verbeterde Leon zijn ‘SB’ met ruim anderhalve meter naar 61,83m. Na 3 rondes bleek deze worp ruim voldoende voor een plek bij de eerste 8, wederom een finaleplaats! De clubrecordhouder kon zich in de finale helaas niet meer verbeteren, maar met een 7e plek toonde Leon wederom aan dat hij nog lang niet versleten is.

Als laatste kwam Josefine Ulfman in actie op de 1500m. Hoewel ze nog steeds maar juniore is en pas sinds kort lid van Climax, heeft de op Papendal trainende atlete al een aantal indrukwekkende prestaties voor de club op haar naam staan. Zo wist ze vorige maand het belegen clubrecord van Edith Kortekaas op de 1500 meter bij de senioren uit 1994 uit de boeken te lopen en scherpte het aan naar 4:36,67s. Josefine trad aan in de 2e serie en wist dat ze bij de beste 6 moest eindigen om zich te kwalificeren voor de finale. In de eerste rondes liep ze alert mee in het kielzog van de kop van de groep. Maar op het moment dat de koploopsters de gashendel vol opentrokken op zo’n 350m van de finish, kon Josefine net niet aanhaken. Ze moest een gaatje laten met de kopgroep die de finaleplekken verdeelden en finishte uiteindelijk als 9e in haar serie. Helaas geen finaleplek, maar wel een ervaring op het hoogste niveau rijker.

De uitslagen staan hier.