Waar de meeste mensen in de buurt van Harderwijk verkoeling zochten aan het Veluwemeer, togen zowel de mannen als de vrouwen van Climax op zondag 23 juni naar de atletiekbaan van Av Athlos voor de derde en laatste competitiewedstrijd van het seizoen. Het was eigenlijk de eerste mooie dag van de zomer, maar voor de Climax-equipe regende het;   persoonlijke records welteverstaan. De damesploeg had als doel zich te handhaven, de mannen keken met een schuin oog naar de promotiewedstrijd in september. De dames slaagden ruimschoots in hun opzet van handhaving, de mannen kwamen nipt tekort om zich in september te mengen in de strijd om een plek in de Eerste divisie.

De mannen waren na de 2e competitiewedstrijd in Wageningen weggezakt op de ranglijst, maar met een goede dag zou een plek bij de eerste 10 (en dus een promotiewedstijd) nog mogelijk zijn. Als eersten stonden Joram van de Bospoort (hinkstapsprong) en Emiel Reesink (hoogspringen) op de aanloop. Ondanks dat gelegenheidshinkstapper Joram wat aan het zoeken was naar de juiste aanloop, zette hij met 11,50m een mooie afstand neer. Ook Emiel was met zijn nieuwe hoogspringspikes wat zoekende in zijn aanloop, maar kwam met 1,85m toch tot een respectabele hoogte. Op het derde springonderdeel van de dag, het polsstokhoogspringen, wist meerkamper Geoffrey van Dipten een hoogte van 3,50m te bereiken. Daarvoor had hij al een prima plek in de middenmoot bemachtigd op de 110m horden.

Op de 800m maakte Arris van Deelen zijn rentree na lang blessureleed. Hoewel hij nog niet voluit kon, wist hij met 2:05,75s een prima tijd te lopen. Benjamin van de ploeg, Tom de Vogel, wist op deze afstand opnieuw zijn PR aan te scherpen naar een tijd van 2:11,79s. Tom liet daarna zien dat er ook een bevlogen jurylid in hem schuilt; vol enthousiasme stortte hij zich in zijn rol als juryvrijwilliger. De mannen op de 5000m wisten het leeftijdsgemiddelde van de Oranjehemden flink op te krikken. Zowel David Hemstede als Anne Wiersma komen normaliter uit in de categorie Masters 45, maar mochten nu laten zien wat ze nog waard zijn tussen de ‘jeugd’. David trok het hele veld op een lint in jacht op de winst en het clubrecord bij de M45. In beide doelen slaagde hij net niet, op de laatste 200m werd hij voorbijgestreefd door iemand die de helft jonger is dan hij. Ook bleef hij met 15:34,66s slechts 2 seconden verwijderd van het clubrecord van Theo van der Veer. Anne kwam in 17:03,78s over de streep, een tijd waarmee hij volgend jaar het clubrecord van diezelfde Theo bij de M50 kan verbeteren.

Sprinter Damian van Loo stond met een aantal serieuze sprintkanonnen aan de start op de 100m en de 200m. Waar hij op de 100m nog niet helemaal lekker weg kwam (11,34s), wist hij op de 200m wel een hele goede race neer te zetten. Hij eindigde als derde in een nieuw PR van 22,40s, precies op tijd in vorm voor het NK van aanstaand weekend. Ook Alexander Siteur wist een sterke race neer te zetten en klokte met 23,32s zijn snelste tijd sinds 2019. Voor Emiel Reesink gaat elke 400m een stukje harder. In Harderwijk wist hij zijn PR met een sterk eindschot aan te scherpen naar 51,49s. Ook Jeffrey van den Brink loopt dit seizoen   elke race een stukje sneller en wist zijn beste seizoentijd aan te scherpen.

Op de werponderdelen werd een beroep gedaan op sprinter Max Botschuijver en dat deed hij niet onverdienstelijk met 2 PR’s. Met minimale voorbereiding tikte hij met speerwerpen bijna de 40m aan en met kogelstoten kwam hij tot 9,55m. Bij dat laatste onderdeel moest hij wel zijn meerdere erkennen in master Rik Hanswijk, die zijn PR van de vorige wedstrijd in Wageningen opnieuw wist aan te scherpen tot een afstand van 10,52m. We gaan zien wat deze strijd de volgende keer oplevert. Bij het speerwerpen stond Max’ clubgenoot Bart ook last minute op de aanloop en ook hij wist een persoonlijk record te noteren met 36,59m. Iets minder ver kwam Bart met kogelslingeren, maar met 31,29m pakte hij hier wel belangrijke punten voor de ploeg.

De afsluitende estafette was wederom een prooi voor de Climax-mannen. Waar in de vorige wedstrijden de Zweedse estafette en de 4x100m al in afgetekende overwinningen resulteerden, wisten Alexander, Jeffrey, Joram en Emiel de 4x400m ook naar hun hand te zetten. Met een tijd van 3:29,25s lieten ze de concurrentie ver achter zich en toonden ze aan dat Climax over een uitstekende sprintersploeg beschikt. Helaas bleek dit net niet om een plek in de promotiewedstrijd te veroveren. Met 24.265 punten op plek 13 kwamen de mannen 260 punten tekort. Met een volledige en fitte ploeg behoort de promotiewedstrijd volgend seizoen zeker tot de mogelijkheden!

De damesploeg schurkte na 2 wedstrijden tegen de degradatiewedstrijd aan en had zich voorgenomen dat niet te laten gebeuren. Met een vrachtlading aan persoonlijke records wisten de vrouwen de vijftiende plek landelijk te behalen en namen ze ruim afstand van de degradatiezone.

Dorine van Leeuwen zette direct te toon door in de ochtend op de 100m horden haar PR aan te scherpen naar 15,71s. Ook bij het verspringen wist zij met een sterke serie sprongen in de laatste poging haar kersverse PR van 3 weken eerder aan te scherpen naar 5,32m, goed voor een derde plek. Met deze afstand bleef ze slechts 3 centimeter verwijderd van het 22 jaar oude clubrecord. Bij het discuswerpen moest ze genoegen nemen met een plekje minder, maar dat was geen schande tegen de voormalig Nederlands kampioenen Corinne Nugter en Monique Jansen.

Bij het kogelstoten ontspon zich een mooie tweestrijd tussen Jasmijn Timmer en Isa Wijdenes die uiteindelijk nipt in het voordeel van Jasmijn werd beslecht: 7,92m om 7,70m. Jasmijn mocht daarna de kogel aan een slinger oppakken en wist in haar laatste poging een dik PR van 27,84m te slingeren, ruim 4,5m verder dan haar vorige PR! Isa durfde het aan ondanks een knieblessure ook te gaan verspringen. Met een ingepakte knie kwam ze gelukkig zonder grote kleerscheuren net niet tot 4 meter.

Op de sprintnummers werden de punten binnengesleept door Christel Heuseveldt. Op de 100m lukte het haar niet, maar op zowel de 200m als op de 400m wist ze haar beste tijd van het seizoen te verbeteren. Op de 200m bemachtigde ze daarmee de 3e plek en op de 400m kwam Christel precies onder de minuut uit. Een mooie opsteker vlak voor het NK van komend weekend.

Noortje Vos hikt op de 200m vaak tegen de 30 seconden grens aan, maar in Harderwijk bleek deze barrière geen enkel probleem. Met 29,65s liep ze een dik PR en wist ze bovendien in stijl haar serie te winnen. Maureen van Veldhuisen kon niet achterblijven na al deze PR’s en dus liep ze op de 100m met 13,41s haar snelste tijd ooit op deze afstand. Nog moe van deze inspanning moest ze direct daarna hoogspringen. Een PR zat er hier helaas niet in, maar met 1,50m kwam ze toch tot een respectabele hoogte.

Op de middellange afstanden werd Climax, net als in de eerste wedstrijd, vertegenwoordigd door Anouk Eijkelboom en Luca Reniers. Beide dames zijn na hun studentenleven overgekomen van buurvereniging Tartletos en bewijzen dit seizoen al direct hun waarde voor de competitieploeg. Anouk nam de 1500m voor haar rekening, maar door technische problemen begon haar serie met een kwartier vertraging. Ze hield echter het hoofd koel en wist met een tijd precies onder de 6 minuten een fraai PR neer te zetten. Luca liep net als in Ede de 3000m. Daar wist ze het clubrecord al aan te scherpen naar 11:11, maar in

Harderwijk dook ze voor het eerst onder de magische grens van 11 minuten. Met 10:56,42s zette ze een dik PR en een clubrecord neer. Beide mila-vrouwen stonden ook aan de start van de 4x400m, voor Luca zelfs slechts een kwartier na haar 3000m! Een fraai staaltje clubgevoel, want met Noortje en Maureen stonden er nog 2 atletes aan de start waarvoor de 400m zeker niet het favoriete onderdeel is. Het gelegenheidskwartet wist het stokje veilig over de streep te brengen en zorgde er zo voor dat volgend seizoen zowel de vrouwen als de mannen van Climax weer in de tweede divisie te bewonderen zullen zijn.

De atleten hebben dit competitieseizoen weer mooie prestaties laten zien. Dit was echter nooit mogelijk geweest zonder de vele vrijwilligers. Een speciaal bedankje gaat daarom uit naar de vrijwillige juryleden die met de ploegen zijn mee geweest naar de wedstrijden: Sascha, Marianne en Gerard, bedankt!

De uitslagen staan hier: https://www.atletiek.nu/wedstrijd/vereniging/40485/319/

De eindstanden van alle nationale competities staan hier: Landelijke competitiestand 2024 (atletiek.nu)