Op zondag 21 april stond de eerste competitiewedstrijd voor de senioren op het programma. Zowel de dames als de heren bevinden zich in de tweede divisie en mochten voor eigen publiek hun kunsten vertonen. Ondanks dat de omstandigheden herfstachtig aandeden, het was amper 10 graden met een stevige wind uit voornamelijk oostelijke richting, weerhield dit beide teams er niet van om prima prestaties neer te zetten. De mannen wisten beslag te leggen op de 3e plek in de poule. Hiermee staan ze landelijk 12e, slechts 2 plekken verwijderd van een promotiewedstrijdpositie. De vrouwen eindigden 10e in de wedstijd en hebben nu met een 28e plek in de landelijke stand een eerste stap naar de gewenste handhaving gezet.

De mannen hadden maar liefst 17 atleten aan de start staan, van junior tot master. Een van deze masters beet het spits af voor de ploeg gestoken in de nieuwe wedstrijdtenues. Leon Versluijs wist bij het speerwerpen afgetekend de overwinning te grijpen en scherpte en passant het baanrecord bij de Masters 35 met bijna 8 meter aan tot 58,06m. Grote puntenpakker voor de Oranjehemden was sprinter Damian van Loo. Op de 100m liep hij met fikse tegenwind naar de tweede plek in een prima 11,57s. Maar vooral de 200m maakte indruk, want in de barre omstandigheden wist hij naar een PR van 22,60s en de winst te sprinten. Collega-sprinter Jeffrey van den Brink bleef met 23,68s ook maar een fractie van zijn PR verwijderd en pakte de winst in zijn serie. Voor Emiel Reesink was ook een podiumplek weggelegd bij het hoogspringen. Met 1,85m vloog hij naar een 2e plaats. Martijn Goddijn maakte op dit onderdeel zijn rentree in de competitieploeg met een verdienstelijke hoogte van 1,65m.

Een atleet die ook altijd garant staat voor veel punten is meerkamper Geoffrey Dipten. Hoewel hij amper op de onderdelen had kunnen trainen, draaide hij met de 110m horden, polsstokhoogspringen en discuswerpen een succesvolle minimeerkamp af. Waar mede-master Leon het baanrecord aanscherpte lukte Mathias Meijer dat op de 5000m net niet. Met 15:33,74s bleef hij net 2,5s verwijderd van het baanrecord voor de Masters 35. Met onlangs nog een halve marathon in Nijmegen in de benen een puike prestatie. Bart Hanswijk liep, net als tijdens die halve marathon in Nijmegen, in de race mee met Mathias en eindigde net binnen de 19 minuten.

Dat de mannenploeg een hele diverse samenstelling had werd wel duidelijk bij de 800m. De 15-jarige Tom de Vogel liep in dezelfde serie als de 49-jarige master Anne Wiersma. Deze keer won ervaring het van jeugdige onbevangenheid. Tom ging als een raket van start en blies zichzelf helemaal op. Anne deelde de race duidelijk beter in, liep in de laatste meters Tom voorbij en wist met 2:13,21s zijn eigen clubrecord bij de M45 aan te scherpen. Ook bij het kogelstoten werd de strijd tussen oud en Jong deze keer in het voordeel van oud beslecht. Rik Hanswijk pakte uiteindelijk de punten met een afstand van 9,98m, net voor Martijn de Jong.

Joram van de Bospoort was ook goed voor een volle tas met punten. Op de 400m wist hij Alexander Siteur (52,96s) net voor te blijven en pakte met een tijd van 52,66s de vierde tijd van de dag. Bij het verspringen bleef hij zijn jonge clubgenoot Daniël Luchies met een afstand van 5,79m ruim 40cm voor.

Het slotakkoord was voor de sprinters op de Zweedse estafette. Met Emiel Reesink op de 400m, Joram van de Bospoort op de 300m, Damian van Loo op 200m en Max Botschuijver als slotloper op de 100m liepen de mannen iedereen naar huis en noteerden met 2:00,09s een uitstekende tijd. Hiermee bleven ze slechts een seconde verwijderd van hetbaanrecord uit 2006 (ook van Climax) en komt tevens het clubrecord uit 2007 in zicht.

Voor de vrouwen is handhaving dit seizoen het grote doel. Daarvoor moet de ploeg bij de eerste 30 eindigen, plek 31 betekent een degradatiewedstrijd. Om die degradatiewedstrijd te ontlopen is zondag een eerste goede stap gezet, al betekent het verschil van 400 punten met de nummer 31 dat de ploeg zich nog niet volledig veilig kan wanen. Meerkampster Dorine van Leeuwen en sprintster Christel Heuseveldt pakten de meeste punten voor het team.

Voor een competitieploeg is het altijd ideaal om een goede meerkamper te hebben en met Dorine heeft Climax die in haar gelederen. Hoewel ze tegenwoordig in Zwolle traint, bleef ze Climax gelukkig trouw en pakte daarmee cruciale punten. Bij de 100m horden speelde de tegenwind haar nog parten, maar op het speerwerpen wist ze met 32,16m een PR te noteren en met hoogspringen werd ze 3e met een hoogte van 1,60m. Daarna volgde nog een goede poging op haar PR hoogte van 1,65m, maar die bleek net niet succesvol. Al met al een goede start richting de meerkampen. Christel Heuseveldt was in de aanloop naar de wedstrijd flink ziek geweest en stond verre van fit aan de start. Desondanks toonde ze karakter door zowel de 400m (9e) als de 200m (7e) te lopen en wist zo belangrijke punten binnen te slepen. Op de 200m werd Christel geflankeerd door Noortje Vos, die ondanks fysiek ongemak en een flinke tegenwind met 30,31s haar serie won en daarmee slechts een halve seconde van haar PR verwijderd bleef.

Op de midden-lange afstanden werd Climax vertegenwoordigd door Anouk Eijkelboom (800m), Luca Reniers en Linda Hulsbeek-Uenk (beide 3000m). Anouk liep voor de 2e keer in haar carrière een 800m en wist ondanks een iets te enthousiaste start haar PR aan te scherpen naar een tijd net onder de 2:50s. Luca maakte haar debuut voor Climax met een 6e plaats en liep met 11:11,87s bijna een PR. Linda is vorig jaar als moeder aan haar tweede atletiekleven begonnen en kwam met 11:54,23s op een prima tijd uit.

Op de werponderdelen stonden Isa Wijdenes, Jasmijn Timmer en Sjors Koekkoek aan de start. Bij het kogelstoten vochten Isa en Sjors een strijd uit om de punten. Uiteindelijk ging Isa met de punten aan de haal, net voor Sjors, die voor het eerst met een 4 kilo kogel mocht stoten. Jasmijn pakte de punten bij zowel het discuswerpen als het hinkstapspringen, geen alledaagse combinatie. Voor Maureen van Veldhuisen is de 100m geen alledaagse kost. Maar door een gebrek aan echte 100m sprinters was ze hard nodig op dit onderdeel voor de punten, met een prima plek in de middenmoot als resultaat. Hoogspringen is meer haar specialiteit. En ondanks dat het haar eerste hoogspringwedstrijd in anderhalf jaar tijd was, wist ze haar PR van 1,55m te evenaren.

Op de afsluitende Zweedse estafette (400m-300m-200m-100m) had de ploegleider een verrassing uit de hoge hoed getoverd. Rozemarijn Snijders, toevallig in het land, maakte na 3 jaar haar rentree op de atletiekbaan. Samen met Maureen, Christel en Noortje liep Rozemarijn tijdens de enige, maar hele felle bui een prima estafette, met een 2e plaats in de serie als mooie afsluiter van de dag.  

Beeldmateriaal is hier te vinden. En de uitslagen staan hier.

De volgende wedstrijd staat op zondag 2 juni op het programma en vindt plaats in Wageningen.