Over Climax
De atletiekvereniging Climax is in 1960 opgericht en is aangesloten bij de Atletiekunie.
De vereniging
Climax is een vitale en bruisende vereniging en biedt ruimte aan de beoefening van atletieksport in de ruimste zin van het woord. Binnen de vereniging is er derhalve plaats voor zowel de meer wedstrijdgerichte als de recreatieve sporter. Bijna iedere dag trainen baan- en wegatleten op en rond onze fraai gelegen atletiekbaan aan de Sportparkweg in Ede (tegenover kasteel Hoekelum). In totaal telt de vereniging ruim 800 leden.
Climax leden
De insteek van de leden van Climax is erg divers. Leden die op hoog niveau deelnemen aan wedstrijden in binnen- en buitenland; bijvoorbeeld aan baan-, cross- en wegwedstrijden, aan Gelders/Overijsselse en Nederlandse kampioenschappen of aan indoorwedstrijden in Nederland, Duitsland en België tot atleten die deelnemen aan de wereld kampioenschappen. Naast competitie vormen fitheid en sociale binding belangrijke motieven om lid te zijn van Climax.
Wedstrijden
Jaarlijks organiseert Climax meerdere baanwedstrijden, de Heiderun, de Horaloop en in samenwerking met andere verenigingen uit de regio de Bos en Vallei Crossen (BVC). Ter afsluiting van het baanseizoen organiseert Climax de clubkampioenschap voor haar eigen leden. Zie hier een impressie van de clubkampioenschappen.
Zonnepanelen
Voor onze eigen elektriciteitsvoorziening heeft AV Climax zo'n 56 zonnepanelen op het dak van het clubgebouw liggen. Die zijn in 2016 geïnstalleerd. U kunt hier zien hoeveel energie die opleveren.
Watertappunt
Door het installeren van het watertappunt buiten bij ons clubgebouw, is het watertapje binnen afgesloten. Daar werden zo'n 30.000 plastic bekertjes per jaar gebruikt. Atleten brengen nu hun eigen drinkfles mee, die ze buiten kunnen vullen. Tevens werd met de installatie van het watertappunt een donatie gedaan voor een goed doel, waarmee in ontwikkelingslanden ook watertappunten kunnen worden geïnstalleerd.
Frituurvet inzameling
Gebruikt frituurvet en bakolie kunt u inleveren bij Climax voor recycling. Frituurvet en bakolie worden verzameld om een tweede leven te krijgen als biobrandstof. Het gebruik van biobrandstof is goed voor het milieu.
Historie
In mei 1958 werd in “Ons Huis”, destijds aan de Telefoonweg, door de Nederlandse Christelijke Atletiek Bond een promotiefilm over atletiek vertoond en ontstond er een atletiekvereniging in Ede. Met een klein groepje werd er getraind in de “Sysselt”. In 1960 werd Climax officieel als atletiekvereniging ingeschreven.
In de beginperiode werd er in de winter in het bos getraind en in de zomer op het sportveld van het Marnix College. Als snel maakte Climax in de zomer gebruik van de atletiekbaan, die voor personeel van de ENKA achter De Reehorst was aangelegd: het begin van baanatletiek in Ede. Vanaf 1966 werd er ook in de zaal getraind, eerst aan de Klaas Katerlaan en later op het defensieterrein. Belangrijk voor Climax was in 1991 de aanleg van
de kunststof atletiekbaan met clubhuis op sportpark Hoekelumse Eng. Dat was ook het begin voor een flinke groei van de vereniging. Er werd gestart met een loopgroep met beginnende “runners” en in de jaren daarna nam het aantal runners flink toe, mede door de landelijke hardloophype Start to Run. Climax is sindsdien gegroeid naar een atletiekvereniging met 750 leden.
Organisatie evenementen
Rond 1965 begon Climax met de organisatie van de Horaloop. Eerst alleen over 10 km, later uitgebreid met de 5 km, 10 Engelse mijlen en jeugdlopen. In 1971 startten vijf atletiekverenigingen uit de regio, waaronder Climax, het BVC-circuit (Bos en Vallei Cross-circuit). Sinds eind vorige eeuw organiseert Climax een halve marathon: de Groot Ginkelse Loop. En in de loop der jaren was Climax nauw betrokken bij de Bevrijdingsvuurloop, Run for Kika, Run voor Duchenne, de Night Run en de City Run Ede.
Na de aanleg van de eigen atletiekbaan organiseerde Climax ook baanwedstrijden. Het nieuwe complex was een enorme vooruitgang en paste bij de ambitie van Climax. Na wedstrijden voor eigen of regionale atleten, zoals de Trainingspakkenwedstrijd, volgden competitiewedstrijden en in 2002 zelfs een interlandwedstrijd voor veteranen met teams uit Nederland en verschillende Duitse deelstaten. Het programma groeide met o.a. de Stedenwedstrijden voor pupillen en junioren, de Climax Games, de Werp3Kamp en de Summer Games tot 6 à 7 baanwedstrijden per seizoen.
Climax naar de top
Sportief gezien kwam Climax vanaf 2004 tot grote bloei. Na promotie naar de 1e divisie in 2007 stootte de mannenploeg in 2010 door naar de eredivisie (foto rechts). In 2011 behoorden de mannen tot de beste 8 ploegen van Nederland. De top was niet te handhaven en Climax zakte enkele niveaus, maar door het opleiden van nieuwe talenten is de weg naar de top weer ingezet en in 2016 plaatsten het mannen- én het vrouwenteam zich weer voor de promotiewedstrijd. Het succes beperkte zich niet alleen tot de competitie, want Climax-atleten presteerden ook individueel of als estafetteteam uitstekend. Zij wonnen jaarlijks medailles op estafette-, studenten- en nationale kampioenschappen en een aantal atleten behaalden één of meerdere nationale titels.
Nederlands team
Eva Hovenkamp vertegenwoordigde Nederland bij interlandwedstrijden, de Wereldkampioenschappen voor Junioren in Eugene (VS) en het Europese Jeugd Kampioenschap in Finland. In juli 2016 nam zij deel aan het Europese Kampioenschap in Amsterdam en werd geselecteerd voor de 4x400m ploeg, die zich kwalificeerde voor de Olympische Spelen in Rio. Maar ook Céline van Heerikhuize, Dorine van Leeuwen, Evelyn Navarro, Rozemarijn Snijders, Tim Bluekens, Bart van Beek, Femke Kleinhout, Margreet Takken en Fred Harmens hebben ons land vertegenwoordigd. En Kimberley Bos is Nederlands trots in het ijskanaal. De Climax-atlete is wereldtopper bij het skeleton.
Hoe ziet Climax de toekomst?
Climax heeft door deelname aan IRun2BFit, door het brengen van de Bevrijdingsvlam naar Ede, de Schoolatletiekdag en de Schoolsport Olympiade, ook een maatschappelijke functie binnen de gemeente Ede. En Climax zal zich ook in de toekomst, op en buiten de baan, inzetten om Edenaren te laten kennismaken met de onderdelen van de atletieksport en proberen om jeugd en minder jeugdigen te motiveren om te gaan "(hard)lopen".
Bij de baanatletiek wil Climax, zowel individueel als met teams, weer hoger op, o.a. door de jeugd langer aan zich te binden, de werving van jeugdleden en een betere begeleiding voor wedstrijdatleten en talenten tijdens trainingen en wedstrijden en op medisch gebied. Hierdoor wordt ook de continuïteit voor de toekomstige senioren teams gewaarborgd. Alles samengevat in een toekomstplan met uitsluitend één doelstelling: Climax terugbrengen naar de (sub)top van Nederland.
Accommodatie
Climax bezit over een kantine, een krachthonk en een atletiekbaan met voorzieningen voor verschillende technische onderdelen. Er is een ruime parkeergelegenheid voor het terrein van Climax. De accommodatie ligt naast een bosrijke omgeving met een ruime keuze in ondergronden (baan, weg, bos, heide) en heuvels voor loopspecifieke kracht of techniektrainingen. Loopgroepen verzamelen zich meestal voor het gebouw of in de kantine.
De kantine
De kantine vormt een belangrijk ontmoetingsplek, waar lopers verzamelen, feestelijke evenementen worden georganiseerd en workshops of lezingen worden gehouden. Lees hier het beleid over alcoholgebruik.
De baan
De baan is in 2017 vernieuwd. Naast de hardloopnummers wordt er bij Climax op de baan ook op andere atletiekonderdelen getraind zoals speerwerpen, ver- & hoogspringen, diverse werp onderdelen. Op de baan zijn meestal de MiLA-lopers te vinden, sprinters en hordelopers. Ook de jeugd traint meestal op de baan.
Krachthonk & Materiaal
Daarnaast beschikt Climax over een ruim assortiment aan trainingsmaterialen. Hieronder vallen specifieke materialen zoals speren en hordes. Maar ook een heleboel materialen die worden gebruikt tijdens loopscholing of bootcamp. In het krachthonk zijn bijna elke avond wel atleten te vinden die naast het hardlopen specifieke krachttrainingen doen. Lees hier hoe je gebruik kan maken van het krachthonk.