Algemeen
Als atleet of hardloper kun je individueel aan diverse wedstrijden deelnemen, maar ook in teamverband.
Baanwedstrijden vinden zowel indoor (overdekt) als outdoor (buiten) plaats. Ook zijn er veel cross- en wegwedstrijden.
Raadpleeg de wedstrijdkalender op de website van Climax voor regionale en belangrijke wedstrijden die de komende periode op het programma staan. Climax organiseert jaarlijks zelf ook een aantal aantrekkelijke wedstrijden.
De Wedstrijdcommissie Uitwedstrijden (WCU) coördineert voor de atleten de deelname aan competitie- en stedenwedstrijden. Eén keer per jaar wordt ook de deelname aan een indoorwedstrijd in Dortmund op deze wijze georganiseerd. Climax inventariseert de deelnemers en verzorgt voor deze wedstrijden de inschrijving. Voor alle overige wedstrijden is de atleet (of zijn/haar ouders/verzorgers) daar zelf voor verantwoordelijk.
Inschrijven voor Nederlandse kampioenschappen (NK), C-spelen, D-spelen en Gelders-Overijsselse kampioenschappen (GOK) moet altijd in overleg met de trainer en de trainerscoördinator.
Uitslagen van eigen wedstrijden en club- en baanrecords worden op de website bijgehouden.
Rolverdeling
Bij Climax zijn een aantal vrijwilligers/commissies betrokken bij de aankondiging en de organisatie van en de deelname aan wedstrijden. Maar ook van atleten en ouders wordt in sommige gevallen ook een bijdrage verwacht. De rolverdeling is als volgt:
WOC
De Wedstrijdorganisatie Commissie (WOC) organiseert de wedstrijden op eigen baan. Zij verzorgt het chronoloog en verzorgen o.a. de personele bezetting van het wedstrijdsecretariaat en de juryleden.
WCU
De Wedstrijdcommissie Uitwedstrijden (WCU) bestaat uit coördinatoren voor de verschillende categorieën atleten. De WCU ontvangt van atletiekverenigingen uitnodigingen om aan wedstrijden deel te nemen. De uitnodiging wordt beoordeeld op relevantie en indien noodzakelijk doorgezonden aan de betreffende atleten/ouders en trainerscoördinator.
De wedstrijdcoördinator verstuurt informatie aan de deelnemende atleten. Als het nodig is ondersteunt de coördinator de ouder/verzorger bij het regelen van het vervoer. Bij de stedenwedstrijden verzorgt de wedstrijdcoördinator ook de inschrijving van de atleten.
Trainingscoördinator
De trainerscoördinator is verantwoordelijk voor de training van de atleten. Hij/zij verzorgt de training samen met andere trainers. De trainerscoördinator bepaalt voor de competitie de teamindeling en de opstelling van het team (welke atleet op welk onderdeel uitkomt) en communiceert deze bijtijds aan (ouders van) atleten, ploegleiders en wedstrijdcoördinator. De trainerscoördinator/trainer beslist ook wie er in aanmerking komen voor deelname aan Nederlandse kampioenschappen (NK), C-spelen, D-spelen en Gelders-Overijsselse kampioenschappen (GOK). Eén of meerdere trainers zijn op wedstrijddagen aanwezig voor begeleiding op technisch gebied. Kijk voor contactgegevens op de pagina van de betreffende jeugd- of baangroep.
Ploegleider
Tijdens een wedstrijddag van een competitie- of stedenwedstrijd is de begeleiding van de atleten in handen van een ploegleider. De ploegleider verdeelt o.a. de startnummers onder de atleten van zijn of haar team en is aanwezig bij de ploegleidersvergadering voorafgaand aan de wedstrijd. Relevante informatie uit de vergadering geeft de ploegleider door aan de atleten en de trainers. Tijdens de wedstrijd is de voornaamste taak om er op toe te zien dat de atleten uit het eigen team bijtijds een warming-up doen en zich bijtijds melden bij de jury voor aanvang van een onderdeel. Na afloop van de wedstrijd controleert de ploegleider het vertrek van atleten die huiswaarts gaan. De ploegleiders van de senioren maken de opstelling van de competitiewedstrijden.
Atleet
Atleten schrijven zich rechtstreeks in voor een wedstrijd of worden voor competitie- en stedenwedstrijden en de indoorwedstrijd in Dortmund ingeschreven door de WCU.
Als een atleet door ziekte, blessure of andere omstandigheden niet kan deelnemen aan een wedstrijd, is hij/zij zelf verantwoordelijk om de inschrijving ongedaan te maken. Als dat tijdig gebeurt, zullen er geen inschrijfkosten doorberekend worden. Bij stedenwedstrijden meldt een atleet zich af bij de wedstrijdcoördinator. Bij competitiewedstrijden meldt een atleet zich af bij de trainerscoördinator én bij de ploegleider. In alle andere gevallen meldt een atleet zich af bij de betreffende wedstrijdorganisatie.
Ouder/verzorger
Van ouders/verzorgers in de jongste leeftijdscategorieën wordt verwacht dat ze het vervoer van en naar uitwedstrijden voor hun rekening nemen. In het geval je kind wil deelnemen aan een wedstrijd en je bent niet in de gelegenheid om hem/haar te brengen en/of te halen, dan wordt je geacht in onderling overleg met andere ouders een goede oplossing vinden. Bij het vinden van een oplossing kan eventueel ondersteuning geboden worden door de wedstrijdcoördinator, bijv. door het inventariseren van de behoefte aan vervoer en het aanbieden van contactgegevens van deelnemers.
Op wedstrijddagen wordt soms de hulp van aanwezige ouders door de wedstrijdorganisatie ingeroepen voor het verrichten van hand- en spandiensten.
Jurylid
Climax levert voor verschillende wedstrijden juryleden. Bij competitie- en stedenwedstrijden is het verplicht één of meerdere juryleden mee te nemen en dit zien we bij steeds meer wedstrijden gebeuren. Daarnaast worden regelmatig extra handjes gevraagd tijdens een wedstrijd. In voorkomende gevallen kan er een beroep op de aanwezige ouders/verzorgers worden gedaan. Climax organiseert regelmatig een jurycursus. Een leuke manier om het bezoek aan wedstrijden te combineren met een actieve bezigheid! Heb je vragen over de jurycursus of heb je interesse om jurylid te worden? Neem dan contact op met de jurycoördinator.